Introducció a la guia d’El Camí a la Ribagorça, al Pallars Jussà i a la Noguera: a l’ombra del Montsec.

Trepitgem, amb aquest nou tram del Camí, el primer bocí de la Franja de Ponent, des de Benavarri, la capital de la Ribagorça, per enfilar passa a passa cap al Pallars Jussà.
Recosirem, d’aquesta manera, la partió administrativa d’aquestes dues comarques germanes d’història, de cultura, de llengua i de relacions socials i comercials ancestrals.
Passarem per poblets, alguns d’aquests abandonats, unes terres que un amic del Camí de la comarca anomenava «les terres oblidades».

El Camí a la Ribagorça, al Pallars Jussà i a la NogueraCastell de MurTremp

Això és, ni més ni menys, El Camí: una artèria agermanadora, portadora d’ulls vius que cerquen amb delit reconèixer i recompondre dins seu els bocins del cos nacional que
encara desconeixen, bo i recollint riqueses insospitades i alenades de saba fresca i estimuladora que s’intercanvien fruit de la trobada inesperada entre les persones i els pobles.

Amb aquest ja són actualment 18 els trams funcionals d’El Camí (any 2014) que tothom qui vulgui pot recórrer –11 trams senyalitzats, i la resta es poden seguir amb GPS o sobre mapa- al llarg d’una trentena comarques, més de 1.400 quilòmetres i més de 100 pobles; gairebé la meitat de tot el trajecte previst.

Seguint les marques del 8 al ritme més plaent i natural, a peu, sentirem com en travessar els pobles i comarques irremeiablement esdevenen part de nosaltres a través dels seus paisatges i rostres, de les seves festes, dels seus reptes i anhels, de les converses inesperades amb la seva gent.

En aquest tram el Pas va organitzar la segona caminada de reconeixement d’El Camí l’any 05 gràcies als amics del Camí de Tremp i de la Ribagorça (la primera fou l’any anterior de Prada fins al Canigó, Prats de Molló i Beget). L’any 06, a la vuitena caminada cultural organitzada, amb el pintor benavarrí Enric Marquès vam plasmar la primera marca d’El Camí sobre una roca a la sortida de Benavarri. Vam voler que fos una marca que entronqués amb la nostra història recent, en aquest cas una gesta no violenta històrica i èpica del nostre poble -tot i que molt desconeguda-: la Marxa de la Llibertat de l’any 1976. Va recórrer en 4 columnes al llarg d’aquell estiu bona part dels Països Catalans amb un missatge d’esperança i de llibertat per al futur que se’ns obria com a país després de 40 anys de tirania genocida, tot difonent els quatre punts consensuats per l’Assemblea de Catalunya, un veritable espai de trobada i de força del poble.

Per aquest motiu, la primera marca que vam pintar va ser el peu amb les 4 fletxes a sota amb què un dels nostres pintors universals, Antoni Tàpies, va obsequiar la Marxa de la Llibertat i que es va convertir en el seu emblema. Avui, gairebé quaranta anys després, El Camí se’ns ofereix com una eina vertebradora del país i com un possible instrument al servei de tots per canalitzar noves marxes aglutinadores dels anhels que ara emergeixen amb força de les entranyes del nostre poble.
El Camí a la Ribagorça, al Pallars Jussà i a la Noguera

En endinsar-nos en aquestes terres, a més dels paisatges inhòspits i dels poblets gairebé deshabitats que es troben entre Benavarri i Tremp, gaudirem d’un paisatge amb molta riquesa geològica i arqueològica, així com de la cultura i la història de Tremp.
En aquestes terres, domini del comte Arnau Mir de Tost, veurem castells impressionants i molt ben restaurats, com el de Mur, amb la seva Col•legiata. Travessarem el Montsec
per una singular lleixa esculpida en el cingle a través de l’espectacular obra geològica natural de sublim bellesa que és el Congost de Montrebei.

Esglesia de la Mare de Déu de la Pertusa                Congost de Montrebei

Veureu la gran riquesa històrica i arquitectònica d’Àger, del monestir de les Avellanes i de diversos pobles de la Noguera fins arribar a la seva capital plena de vida i de gent acollidora: Balaguer. La resta de tresors, anècdotes, experiències, serveis, etc. d’aquests pobles els trobareu en aquesta guia, que és la síntesi dels textos aportats desinteressadament per la gent i entitats de molts municipis –vegeu la plana d’agraïments-. Podreu trobar els textos sencers a la Camipèdia.

En acabar de recórrer aquest tram, si us abelleix, podreu compartir els vostres comentaris, fotos, textos, etc. a www.elcami.cat.
Que el gaudiu molt i que tingueu molt bon Camí!

Lluís Planas Herrero
President del Pas: Amics del Camí

Aquesta entrada ha esta publicada en Altres escrits. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.